Nivå, Artillestilling.....................Webmaster: Dines Bogø

Nivå: Generelt

Syd for Lyngebæksgård, ca. 200 meter vest for udfletningen gl. og ny Strandvej i Nivå anlagde Den tyske Krigsmarine en artilleristilling i 1944. Anlægget skulle bestå af 4 stk. 7,5 cm kanoner med tilhørende løbegrave og mindre bunkers.


Området som det så ud på det tidspunkt, hvor kanonstillingen blev anlagt. Den nye Strandvej langs kysten er påbegyndt omkring 1942, men først taget i brug efter krigen.

Hele området syd for kanonstillingen blev kaldt "Strandhuse" og det er i dag navnet på ejendommen Strandvejen 354.


Området angivet på nyere kort.



Kanonstillinger. Mandskab. Radar.



27. marts 2003. Artilleristillingen set fra Strandvejen 352.


Ejendommen Strandvejen 356 blev beslaglagt allerede i maj 1944. Her var indkvartering for tyske officerer og kommandocenter. Over for på landsiden var der bygget en mindre garage ind i skrænten. Kun porten var synlig fra vejen. Garagen skulle bruges til en motorcykel af typen med sidevogn og bakgear.

Gartnerboligen på Strandvejen 352 "villa Carlsvang" blev beslaglagt i efteråret 1944 og kort tid efter beslaglagde man selve hovedbygningen. Bygningen blev anvendt til indkvartering og tæt ved stranden blev der opstillet en marineradar, måske af type Dora.

I marts 1946 købte Sankt Joseph Søstrene Strandvejen 352 af den oprindelige ejer, enkefru Dagmar Marie Schmidt. Ejendommen, der er udbygget flere gange, er benævnt både "Carlsvang" og "Karlsvang" på ældre kort, men hedder nu "Stella Matutina". På "Radarfundamentet" ved stranden blev der kort tid efter krigen opført en mindre pavillon.


Den ikke færdiganlagte stilling tegnet efteråret 1944 af Polsk Efterretningstjeneste.

vestsiden af Strandvejen syd for udfletningen var der et skjul (på det polske kort angivet som "Flyverskjul") beregnet for en mindre fodfolkkanon. På det polske kort er angivet indkvartering på vestsiden af vejen. Det var der ikke, men det var den tidligere omtalte lille garage.


På det polske kort er der angivet et skjul til en fodfolkkanon. På grunden Strandvejen 365 er der et naturligt skjul, fordi man der gravede grus ved anlæg af Kystbanen. Det kunne være stedet, men tilsyneladende lå det omtalte skjul nord for grunden på selve marken.

En mindre del af mandskabet, der skulle befæste stillingen, var i en kort periode indkvarteret på Rungsted Badehotel.

På et tidspunkt var der ca. 100 danske arbejdere beskæftiget med anlæg af Nivå-artilleristilling.

Den sydøstligste opstilling blev færdiggjort, men ved en prøveskydning i oktober 1944 væltede kanonen.

Kanonbriske bestod af jernbanesveller indstøbt i beton. Der var 3 betonammunitionsrum ved hver kanonstilling og 12 mandskabsrum, hver beregnet for 8 mand.


Kanoner i Nivåstillingen omkring januar 1945. (Rigsarkivet).

Chef for Værnemagten generaloberst George Lindemann har tilsyneladende været på inspektion i Nivå i begyndelsen af marts 1945, og kort tid efter blev stillingen opgivet. Dele af af betonkonstruktionerne blev dækket med jord. Andre dele af anlægget blev kamufleret. Ved befrielsen var der intet skyts opstillet i Nivå.


Efter befrielsen lavet Dansk militær tegninger og beskrivelser af alle tyske anlæg. En del data var allerede indsamlet under besættelsen.

Nord for vejgaflen er der angivet en lyskaster og en afstandsmåler.

AB=Ammunitionsbunker.
B= Mandskabsbunker.


1945.


1954. Det er stadig muligt at se sporene fra batteriet.

I december 1945 besluttede Forsvaret, at anlægget ikke skulle bruges fremover. I foråret 1946 blev anlægget sløjfet, løbegange m.v. fyldt med murbrokker og tildækket og ingen spor er umiddelbart synlige i dag. På luftfotos, der er taget i en tørkeperiode, kan man dog fornemme dele af anlægget.


Stillingen forsøgt indtegnet på nyere foto.



Ønsker man at se et meget detaljeret kort af området henvises til Fredensborg Kommune, Google Maps, Maps Live, Krak m.v.